MENU
E-MAIL
Send os en e-mail
70 60 33 53
Åbner kl 9:00

Ubegrænset returret

Byt dine spil når du har lyst

1-2 dages levering

Ved bestilling før kl 15

Gratis levering

Ved køb over 600,-

Settlers fra Catan - Komplet guide!

3. september 2016 af Nordiskspil

Settlers fra Catan er et prisvindende brætspil der er blevet oversat til mere end 30 sprog og solgt i mere end 15 millioner eksemplarer. Klare regler, en tilpas mængde strategi og et strejf af held, samt muligheden for at bytte og handle spillere imellem, er blandt de elementer der har gjort spillet til en utroligt populær klassiker.

I grundspillet kan man være 3-4 spillere, men spændende udvidelser giver mulighed for at være 2-6 spillere, og tilfører samtidig nye dimensioner til spillet, der sikrer timevis af god underholdning.

Hvad enten du er ny eller garvet Settlers spiller, giver brætspillet og dets udvidelser masser af mulighed for frisk adspredelse og hyggeligt samvær.

For at gøre det hele lidt nemmere for dig, så har vi samlet en guide over alle Settlers spil der er udgivet på dansk, samt deres udvidelser.

 

Settlers fra Catan – grundspillet

Settlers-fra-Catan-grundspillet-familiespilSom navnet angivet, går Settlers ud på at bygge den største og mest velfungerende koloni på en nyfundet ø i 1600-tallet. Råstoffer skal indsamles for at kunne bygge veje, huse og byer. Jo mere man bygger, jo flere point får man, og første spiller til at nå 10 point vinder – kort fortalt.

Der er nemlig en række sjove detaljer og muligheder, der gør spillet både sjovt og varieret, så som:

 • Øen er lille, hvilket betyder at der er kamp om dens knappe ressourcer, og om pladsen.
 • Spillepladen, der består af 19 sekskantede brikker og 18 talbrikker, kan arrangeres på en ny måde hver gang. På den måde er ikke to spil ens.
 • Fremskridtskort, som man kan købe for råstoffer, kan give unikke fordele, som kan vende et igangværende spillet på hovedet.
 • Man kan bruge forskellige strategier til at vinde. Fx kan man forsøge at bygge den længste vej og afskære konkurrenterne, eller man kan satse på havne, så man kan bytte råstoffer billigt.
 • Settlers spilles med to terninger, og slår man 7, må man stjæle et kort fra en af de andre spillere, samt flytte ”tyven” (en sort brik), så de andre spillere ikke får udbytte af det råstof-felt han står på. Såfremt de andre spillere har mere end syv kort på hånden, mister de desuden halvdelen af disse.
 • Der er rig mulighed for spillerinteraktion, idet man kan bytte og handle med råstoffer undervejs.

Settlers fra Catan – udvidelse 5-6 spillere

Braetspil-Settlers-fra-Catan-udvidelseHos Nordisk Spil har vi valgt at føre denne udvidelse, fordi den først og fremmest løser grundspillets begrænsning: at flere spillere ikke kunne tage del i underholdningen.

Har du allerede Settlers fra Catan, kan du med udvidelsen invitere flere venner og familiemedlemmer med til Catan. På øen skal I fortsat forsøge at udkonkurrere hinanden på den trange plads, ved at bygge den bedst mulige koloni. Det spændende tvist er, at man nu ikke kun må bytte når man selv har turen, men også efter hver af de andre spilleres tur.

På den måde har man mulighed for at undgå at miste sine kort når der slås 7, idet man kan bytte og handle langt oftere end før.

Vi synes, at denne nye regel tilfører spillet endnu mere af det, der allerede fungerede eminent i grundspillet – nemlig interaktionen mellem spillerne. Det sociale element er efter vores mening Settlers’ helt store styrke, og det der gør det til et rigtig sjovt og lidt anderledes brætspil. For som i andre aspekter af spillet, går der ofte også strategi i handlen og bytteriet: Nogle bytter glædeligt, mens andre, bogstaveligt talt, holder kortene tæt ind til kroppen og stiller høje krav, hvis de skal gå med til at udveksle råstoffer. Alliancer formes og brydes, og der kan sågar snydes i jagten på flere råstoffer. Man kan nemlig aftale, at kortene ikke skal vises, men skubbes over til modspilleren med billedsiden nedad, når man bytter kort. På den måde tilføres et overraskelses- samt tillidselement, der samlet set gør det endnu sjovere at spille Settlers.

 

Settlers fra Catan – Byer og riddere

Braetspil-Settlers-Fra-Catan-Byer-og-RiddereØen Catan oplever velstand og fremgang, men denne opblomstring tiltrækker også vilde barbarer, som vil plyndre dig og dine medspilleres kolonier. I skal derfor opbygge en hær af riddere, så I kan bekæmpe de grådige vandaler.

Målet med spillet er stadig at optjene sejrspoint ved at bygge den mest velfungerende koloni, men pointene kan nu også optjenes ved at bygge riddere, der skal forsvare øen.

Hos Nordisk Spil synes vi, at udvidelsen tilfører mere af det, der allerede fungerede rigtig godt i grundspillet – nemlig at man hver især spiller for selv at vinde, men samtidig er nødt til at arbejde sammen med de andre for at optjene de eftertragtede sejrspoint. I ’Byer og riddere’ skal man nemlig forsøge at finde en balance i hvordan man vil bruge sine råstoffer: vil man gå benhårdt efter sejrspointene ved, på traditionel vis, at satse på at udvide sin koloni, med risiko for at blive straffet når barbarerne kommer. – Eller vil man opbygge et forsvar af riddere og samtidig bidrage til fællesskabet. Valgene er mange, men råstofferne er få.

Denne udvidelse er med andre ord perfekt til dig, der savnede lidt mere taktik og strategi i grundspillet. Spillet tager nu samtidig lidt længere tid, ca. 2 timer, og det er efter vores mening lige tilpas.

 

Settlers fra Catan – Handelsmænd og Barbarer

Braetspil-Settlers-Fra-Catan-Handelsmaend-og-barbarereUdvidelsen giver mulighed for at spille Settlers på helt nye måder. ’Handelsmænd og Barbarer’ indeholder nemlig fem eventyr, samt fire varianter, som man kan til- og fravælge efter smag og behag.

Eventyrerne er som følger:

 • ’Catans floder’: Vælg imellem to floder der skal strømme igennem Catan. Langs vandet kan man være heldig at finde guld!
 • ’Fiskerne fra Catan’: Havfelterne forvandles til fiskefelter, der erstatter fremskridtskortene. Man kan således fange fisk, og jo større fangst, jo større udbytte kan man få af denne nye slags fremskridtskort.
 • ’Karavanernes ruter’: Du kan fremme handlen med karavanebrikker langs dine veje.
 • ’Barbarerne angriber’: Som i udvidelsen ’Byer og riddere’, kan du i dette eventyr indsætte riddere til at modstå de invaderende barbarer, så de ikke hærger byer og veje.
 • ’Handelsmænd og barbarer’: Scenariet er, at det lykkedes barbarerne at plyndre Catan, og at øen derfor skal genopbygges. Til formålet har du nye terrænbrikker med slotte, glasværk og marmorbrud til rådighed. Disse byggedele skal dog fragtes forsigtigt frem, for vejene kan stadig blive angrebet af barbarer.
 • Kan spilles af to personer

Med de fire varianter kan man som noget helt nyt hygge sig med et spil Settlers, hvis man kun er to personer. Derudover kan man spille med kort i stedet for terninger, og give bonuspoint til spilleren med flest havne. Endeligt har man mulighed for at begrænse røverens indblanding.

Samlet set får du rigtig meget for pengene ved køb af denne fjerde store udvidelse, som vi varmt anbefaler til alle der kan lide et godt og afvekslende strategispil.

 

Braetspil-Settlers-fra-Catan-Handelsmaend-og-barbarere-udvidelse

Settlers fra Catan – Handelsmænd og Barbarer, 5-6 spillere

Udvidelsen giver mulighed for at spille op til 6 spillere, og indeholder brikker i farverne grøn og brun.

Man skal have grundspillet, udvidelsen 5-6 spillere, samt udvidelsen ’Handelsmænd og Barbarer’ for at kunne anvende denne udvidelsespakke.

 

 

Settlers fra Catan – Søfarer

Braetspil-catan-sofarerMed denne populære udvidelse foregår spillet ikke længere blot på én ø, men derimod på flere øer og til havs. Spilområdet er således kraftigt udvidet og man skal derfor lave ”søveje” og bruge skibe, for at kunne nå ud i de fjerne egne. Samtidig må man dog vogte sig for pirater der huserer på det åbne hav!

Derudover får du med udvidelsen ni forskellige nye scenarier, af stigende sværhedsgrad, idet der gradvist tilføjes flere detaljer (bl.a. krigsskibe, pirater og sørøverfæstninger). Vi vil især fremhæve muligheden for at spille, hvor banen kun er delvist lagt op på forhånd. Undervejs udforsker man på denne måde nye områder og placerer terrænbrikker en efter en, mens man spiller. ’Søfarer’ er med andre ord en super sjov og anderledes måde at spille Settlers på, idet pakken tilfører spiloplevelsen masser af uforudsigelighed.

 

Settlers fra Catan – Søfarer 5-6 spillere

Op til 6 spillere kan nu dyste mod hinanden i havet omkring Catan med denne udvidelse. Der medfølger brikker og terrænplader, så der bliver plads til de nye spillere.

 

Settlers fra Catan – Eventyrere og pirater

Braetspil-Settlers-fra-Catan-Eventyrere-og-piraterDen tredje store udvidelse til Settlers fra Catan. Det er altså nødvendigt at have grundspillet for at kunne spille denne ekspansion. Til gengæld får du rigtig meget for pengene, da du med Eventyrere og pirater kan bygge og udforske en endnu større spilleplade. Faktisk er det en helt ny måde at spille Settlers på!

Du får nemlig hele fem scenarier, eller missioner, som kan spilles hver for sig eller kombineres, og som du skal forsøge at gennemføre. Trin for trin introducerer de nye regler og elementer, heriblandt nybyggere, skibe, havnebyer, piratskibe, fiskepladser og krydderi sække. Når du mestrer de første tre missioner, kan du give dig i kast med de to sidste, som er mere krævende, men også virkeligt sjove!

 • ”Land i sigte”: Her skal du, som en anden Columbus, sejle kolonister ud til nye lande. Missionen tager ca. 30 minutter at gennemføre, og den kan du med fordel kaste dig ud i først, da den vil lære dig hvordan man spiller Eventyrere og pirater.
 • ”Pirat-enklaver”: Find og overtag piraternes områder! Tag kampen op mod banditterne der terroriserer kysten ud for Catan – du kan vinde både guld og berømmelse!
 • ”Fisk til Catan”: Endnu et nyt element er fiskene, som findes i havene ud for Catan. Er du den fødte skipper, og imponerer du med dine fiskefærdigheder, vil du blive belønnet af befolkningen på din ø.
 • ”Krydderier til Catan”: En kombination af ovenstående missioner, hvor du skal sende købmænd til krydderimarkeder, og fragte varerne sikkert hjem.
 • ”Eventyrere og Pirater”: En kombination af missionerne ovenfor, hvor du både skal bekæmpe pirater, fange fisk og handle med krydderier.
 • Kan spilles af to personer

Du får altså din sag for, men det er samtidig en rigtig sjov udfordring!

Du skal stadig bygge huse og byer for at vinde spillet, men med Eventyrere og pirater kan du også vinde ved at bygge havnebyer og gennemføre missioner. Vinderen er den person, der først får 17 sejrspoint. Udvidelsen giver, med de afvekslende missioner, anledning til timevis af underholdning, og så kan den endda kombineres med både Søfarer og Byer og riddere. Hos Nordisk Spil kan vi derfor varmt anbefale Eventyrere og pirater til både nybegyndere udi-, såvel som fans af Settlers-universet.

 

Settlers fra Catan – Junior

Vil du lære børnene at spille Settlers på en god og hyggelig måde? Så er ’Junior’ udgaven af brætspilsklassikeren en fremragende løsning. Catan Junior forside

På mange måder minder udgaven om det ”rigtige” Settlers, men er samtidig – på vellykket vis – tilpasset aldersgruppen.

Hver spiller har syv piratskibe og syv piratlagre, som man skal bruge til at opbygge sit lille imperium. Undervejs indsamler man råstoffer, som kan bruges til at købe skibe, lagre og papegøjekort (også kaldet ”prøv lykken” kort).

Den spiller der først har bygget alle syv piratlagre vinder, men man skal passe på Kaptajn Skade undervejs – han bevæger sig nemlig rundt på brættet og forhindrer spillerne i at få råstoffer.

Hos Nordisk Spil synes vi, at ’Settlers fra Catan – Junior’ er en rigtig fin måde at introducere dine børn til Catan ”universet”. Langt færre strategiske elementer gør spillet super nemt at gå til, og med en spilletid på ca. 30 minutter, kan et spil (eller to) nemt nås inden sengetid.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Din garanti


  Sortiment
  Navigation