MENU
E-MAIL
Send os en e-mail
70 60 33 53
Åbner kl 9:00

Ubegrænset returret

Byt dine spil når du har lyst

1-2 dages levering

Ved bestilling før kl 15

Gratis levering

Ved køb over 600,-

En komplet guide til Ticket to Ride fra Nordisk Spil

24. august 2021 af Thomas Juul Nielsen

Der findes efterhånden rigtig mange titler i ‘Ticket to Ride’-universet, både som grundspil (standalone) og som udvidelser (expansions). Dertil kan du lægge titler, som man kan definere som Spinoffs. Det kan være svært at overskue, hvilke forskelle der er på de forskellige titler, og hvilke nye elementer, de hver især tilføjer.

Denne guide er et forsøg på at beskrive hvad de forskellige titler handler om, og hvilke elementer titlerne bidrager med til det samlede univers. Der er ikke tale om en decideret anmeldelse af hver eneste titel.

I dette blogindlæg vil vi behandle følgende:

Grundspil (selvstændigt spil der ikke kræver yderligt indhold for at kunne spilles).

-        Ticket to Ride

-        Ticket to Ride: Europe

-        Ticket to Ride: Nordic Countries

-        Ticket to Ride: Germany

-        Ticket to Ride: Rails and Sails

Udvidelser (Kræver at man også har Ticket to Ride eller Ticket to Ride: Europe)

-        Ticket to Ride: Asia #1                   

-        Ticket to Ride: India #2

-        Ticket to Ride: The Heart of Africa #3

-        Ticket to Ride: Nederland #4

-        Ticket to Ride: United Kingdom #5

-        Ticket to Ride: France #6

-        Ticket to Ride: Poland #6.5

-        Ticket to Ride: Japan #7

-        1910 US Expansion

-        1912 Europe Expansion

Spinoffs (selvstændigt spil der ikke kræver yderligt indhold for at kunne spilles).

-        Ticket to Ride: First Journey

-        Ticket to Ride: New York

-        Ticket to Ride: London

-        Ticket to Ride: Amsterdam

Ticket to Ride er det, man vil kalde et gateway-spil. Det er let at spille og nemt at komme i gang med.

Hvis du allerede er bekendt med Ticket to Ride, kan du springe denne intro over. Der er som sagt mange ‘Ticket to Ride’-versioner derude, men uanset hvilken version, du skal spille, er grundpillen i spillet, at man skal bygge det bedste jernbaneselskab. I hver version har du tog, farvede togkort og rutekort/destinations-billetter samt et kort over et bestemt land eller en bestemt region. Kortet viser farvede forbindelser mellem byer. Spillere arbejder på at indsamle nok togkort i den tilsvarende farve til at gøre krav på en rute. Der optjenes point for hver forbindelse, du opnår, og på de ruter du gennemfører baseret på rutekortene. Der er også point for længst sammenhængende rute. Du mister point i slutningen af spillet for uafsluttede ruter.

De forskellige versioner har alle en forudsætning, der ligner ovenstående, men der introduceres forskellige regler, komponenter, kort og kompleksiteter. Dog skal det siges, at dette fraviges for de titler, vi har defineret som spinoffs.

Grundspil

 

Ticket to Ride

Ticket to Ride 

Dette er det originale spil fra 2004 og følger gameplayet beskrevet ovenfor uden variationer. Denne version bruger et kort over USA og er en af de enkleste versioner af Ticket to Ride.

Spillet er en god introduktion til nye spillere, der skal lære brætspil. Selvom det er let at lære, er der stadig nok strategi involveret til, at erfarne spillere kan nyde at spille denne udgave. Der findes også jubilæumsversioner. Disse har samme gameplay, men et større bræt, større kort med alternativ artwork og pænere togvogne mv.

Ticket to Ride: Europe

 Ticket to Ride_Europe

Det andet spil i rækken - Ticket to Ride: Europe - tager dig ind i hjertet af Europa. Ud over det nye bræt tilbyder det nye spilelementer herunder tunneler, færger og togstationer. Ellers er det overordnede gameplay det samme. Der er helt sikkert mere strategi involveret i denne version. Introduktion af stationerne, som gør, at så du kan udnytte dine konkurrenters allerede etablerede ruter, tilføjer et virkelig sjovt element til strategien!

Ticket to Ride: Nordic Countries

Ticket to Ride_Nordic 

Denne version har mange ligheder med Ticket to Ride: Europe. Tunneler og færgeruter er stadig en faktor, men med lidt ændrede regler. Ticket to Ride: Nordic Countries har også meget lighed med Schweiz-kortet (udvidelse #3), idet wild cards ikke kan bruges til at bygge almindelige ruter, men kun til tunnel og færge. Dette ændrer spillet en smule og tilskynder spillerne til at bygge tunnel- og færgeruter.

Det særegne i Ticket to Ride: Nordic Countries er, at det er designet til 2-3 spiller. Spillebrættet er mindre, og der er færre ruter mellem byerne. Denne ændring tilskynder til meget mere blokering og en mere aggressiv spillestil. Mens de tidligere versioner også er gode, hvis men er 2-3 spillere, har denne version et lidt bedre gameplay på dette niveau, da spillet er specielt designet til det.

Ticket to Ride: Germany

Ticket to Ride_Germany 

Ticket to Ride: Germany tilføjer passagerer til spiloplevelsen i form af Meeples (minifigur)!!!

Spillere samler meeples når de er den første spiller, der når en by. Meeples tilføjer endnu et element til strategien, da de giver mange point i slutningen af spillet. Derudover giver det spillerne endnu en grund til at spille mere aggressivt og blokere de andre spillere. Den anden tilføjelse i Ticket to Ride: Germany er destinationsbilletterne. I tidligere versioner vælges destinationerne tilfældigt, i denne version har spillerne mulighed for at vælge kortere eller længere ruter. Dette tilføjer endnu et strategisk element, da spillerne skal overveje deres score i forhold til konkurrencen og beslutte, om de skal gå efter længere ruter, der er flere point værd eller spille sikkert med kortere ruter.

 

Ticket to Ride: Rails and Sails

Ticket to Ride_Rails And Sails 

Ticket to Ride: Rails and Sails tilføjer lidt ekstra til spiloplevelsen... Skibe!

I denne udgave af ‘Ticket to Ride’-serien får spillerne lov til at bestemme, hvor mange tog og hvor mange både, de vil have i starten af spillet. Under spillet kan du skifte skibe til tog eller tog til skibe, men det har en omkostning. Denne version introducerede også et dobbeltsidet spillebræt. Den ene side har de store søer i USA, mens den anden side har et kort over hele verden!

 

Udvidelser

Følgende er IKKE enkeltstående versioner af Ticket to Ride, men udvidelser. Så sørg for, at du allerede har en af ovenstående versioner, før du køber! Disse udvidelser indeholder ikke togene, så hvis du f.eks. kun har Ticket to Ride: Nordic Countries, vil nedenstående udvidelser kun kunne spilles med tre spillere.

Fælles for alle udvidelser er, at de typisk introducerer to nye kort at spille på. Som ved de forskellige versioner af grundspil, har hver udvidelse typiske også et regeltwist eller tilføjelse af spilmekanikker.

Ticket to Ride: Asia #1    

Ticket to Ride_Asia 

Ticket to Ride: Asia indeholder et dobbeltsidet kort/bræt, rutekort, men ingen togkort eller togvogne. Det spændende ved denne udvidelse er, at hver side af brættet fordrer forskellig spillestil.

Team Asia kortet introducerer holdspil i ‘Ticket to Ride’-serien. På dette kort er man fire til seks spillere (i hold af to). Hver spiller har deres egne kort, men der er også nogle kort, både du og din partner kan bruge. Dette tilføjer et meget sjov twist.

Den legendariske side i Asien ligner det traditionelle Ticket to Ride, men tilføjer bjergruter. Bjergruter etableres på samme måde som normale ruter, men de kræver, at du placerer togvogne i din bjergbunke. Disse vil optjene dig point i slutningen af spillet, men er ikke tilgængelige for dig til at bygge nye ruter i løbet af spillet.

 

Ticket to Ride: India #2

Ticket to Ride_India 

Denne udvidelse omfatter kort over Indien og Schweiz. Mens andre versioner tilføjer ændringer til, hvordan og hvor du kan placere dine tog, tilføjer disse kort ændringer til rutekortene og hvordan scoringen er til sidst. Schweiz-kortet er også meget anbefalesværdigt, hvis man er to personer.

Indien:

Den største ændring med Indien-kortet er under scoringsfasen. Spillere kan tilføje bonuspoint, hvis de har flere ruter, der forbinder to byer. Bonuspointene kan nå højt op, hvilket gør det til en væsentlig faktor i slutspillet. Dette kort kan spilles med 2-4 spillere.

Schweiz:

Dette er endnu et mindre, mere kompakt kort (i stil med Nordic-spillet ovenfor). Dette kort kan spilles med 2-3 spillere. Den vigtigste tilføjelse i denne version er rutekortene. Schweiz-kortet tilføjer ruter fra land til land og ruter fra by til land. Denne ændring reducerer værdien afblokering og tilføjer stor fleksibilitet til den valgte strategi.

Det underliggende gameplay forbliver det samme, men ændringer under scoringsfasen giver alligevel et andet gameplay.

Ticket to Ride: The Heart of Africa #3

Ticket to Ride_Africa 

The Heart of Africa har modsat andre udvidelser kun et enkelt kort. Nogen vil sige at denne udvidelse ændrer grundspillet betydeligt, andre vil sige det er marginalt.

En af ændringer er, at der er tilføjet et tredje sæt kort, som er terrænkort. Disse giver spillerne et valg om at trække togkort eller terrænkort hver tur. Terrænkort spilles, når du gør krav på ruter og fordobler point optjent i visse situationer. Den anden ændring er på selve kortet. I mange af de øvrige versioner af spillet, bestræbes det, at byerne ikke kan forbindes med mere end én rute i enhver farve (undtagen grå). I denne version kan byerne forbindes med ruter i mange forskellige farver. Dette ændrer den måde, spillerne skal trække kort på, og tilføjer en hel del værdi til wildcards, hvor guldet for enden af regnbuen er de ekstra point, spillerne scorer for terrænkortene.

Ticket to Ride: Nederland #4

Ticket to Ride_Nederland 

Ticket to Ride: Nederland tilføjer penge til spiloplevelsen, hvilket give et spændende twist til gameplayet.

På dette kort/bræt er næsten hver rute et dobbeltspor, og alle ruter kræver vejafgifter. Hvis du etablerer det første spor, går vejafgiften til banken, men når det andet spor er etableret, bliver vejafgifterne betalt til den spiller, der købte det første spor. Hver spiller starter også med et begrænset antal mønter. Når dine mønter er brugt op, skal du optage lån for at købe nye ruter. Lånene trækker point fra ved afslutning, mens de mønter, du har i slutningen af spillet, tilføjer point til din total.

Ticket to Ride: United Kingdom #5

Ticket to Ride_UK 

Endnu et dobbeltsidet kort/bræt, der også tilføjer ændringer til gameplayet.

Storbritannien:

Placer de første skinner i det herlige togeventyr, der tog sin start i England og Irland i det 19. århundrede. Lær at mestre dampens kraft til at bygge tog, der kører hurtigere og længere, udvikler dine teknologier og nå de fjerne byer i Skotland og Irland før dine modstandere!

På dette kort introduceres teknologi til ‘Ticket to Ride’-verdenen. Spillere starter kun med at kunne bygge to togruter. Ved at bruge wildcards kan spillerne gå videre til at kunne bygge længere ruter og færgelinjer. Spillere kan også købe bonuskort, der giver point i slutningen af spillet ved bestemte handlinger. Dette teknologiske fremskridt er en spændende måde at repræsentere tidens gang i gameplayet.

Pennsylvania:

I en stat fuld af jernbanehistorie, skal du investere i de mest rentable virksomheder for at udvikle dit jernbanenet. Men lad ikke dine modstandere overbyde dig, ellers risikerer du at miste fordelene ved dine investeringer! Dette kort lader spillere gøre krav på andele af virksomheder, når de køber ruter. Spilleren med flest aktier i hvert selskab i slutningen af spillet vinder bonuspoint.

Disse kort tilføjer både interessante ændringer til gameplay og giver mulighed for mange forskellige strategier – Især hvis man er 4-5 personer.

Ticket to Ride: France #6

Ticket to Ride_France 

Denne version har to kort/bræt og introducerer nogle interessante ændringer til gameplay.

Frankrig:

Dette kort lader spillerne bestemme rutefarverne i løbet af spillet. Når spillere trækker togkort, placerer de også en farve ved siden afen rute for at bestemme dens farve. Enhver spiller kan gøre krav på en rute, når farven er bestemt. Det andet aspekt, der er tilføjet på kortet over Frankrig, er overlappende spor. Når en farve er placeret på en rute, er eventuelle overlappende spor ikke tilgængelige. Disse aspekter tilføjer en strategi.

Old West:

Dette kort er en af de større ændringer, der er i ‘Ticket to Ride’-gameplayet. Old West tilføjer byer. Spillere har et begrænset antal byer. Spillere placerer en by for at starte spillet, og de kan kun bygge ruter, ud fra den by! Du kan gøre krav på kontrol over andre byer i dit netværk under spillet. Når en modstander bygger en rute ind i en by, du kontrollerer, får du pointene for ruten frem for modstanderen. Så når du udvider dit netværk, skal du beslutte, om du vil give point til dine modstandere eller tage en anden, "gratis" rute. Dette kort tilføjer igen en masse nyt  og tilføjer virkelig dybde til strategien.

 

Ticket to Ride: Poland #6.5

Ticket to Ride_Poland 

Denne gang bliver du taget med på en tur gennem det smukke landskab i Polen. Tag med på en rejse til 1950erne, og byg dig vej gennem landet!

Som ved de andre udvidelser følger der også denne gang nogle unikke tilføjelser til reglerne, der vil påvirke spillets gang. I dette spil er der særligt fokus på kommunikationen med nabolandene, så du, udover at forbinde byerne, også kan prøve at rejse over landegrænserne! Hvis du formår at gøre dette, vil det give dig gode point retur, men lad ikke vente på dig. Den første, der krydser landets grænser, får nemlig flest point!

Ticket to Ride: Japan #7

Ticket to Ride_Japan 

Endnu en udvidelse der introducerer to nye kort/bræt og spilmekanikker.

Japan:

Kør med 300 km/t igennem Japan i et højhastighedstog (Shinkansen) og beundre Mount Fuji gennem tågen, eller tag Tokyo-metroen til din endelige destination. På dette kort står du overfor et dilemma mellem at investere i Shinkansen-netværket (ruter der kan bruges af alle spillere til at gennemføre destinationsbilletter) eller fokusere på dine individuelle spor. Afvej dine muligheder omhyggeligt, fordi de spillere, der bidrager mest til dette delte projekt, vil blive belønnet med en større bonus... og spillere, der ikke bygger nogen højhastighedstog, må leve med konsekvenserne!

På dette kort ændres din tilgang til spillet. Du kan ikke længere arbejde egoistisk på at gøre krav på dine egne ruter og være ubarmhjertig, mens du fanger og blokerer andre spillere for at nå byer. I stedet arbejder du nu næsten sammen på at udvikle få udviklet Shinkansen-netværket, som enhver spiller kan bruge, som om det var deres eget. Men dette samarbejde er stadig et ondskabsfuldt ventespil - bygger du Shinkansen for at garantere, at du fuldfører dit rutekort, eller venter du med at se, om en anden spiller gør det for dig?

Italien:

Dette kort er selvfølgelig fokuseret på regionerne i Støvlelandet og på en helt ny type færgerute. Forbind byer fra alle regioner i det samme netværk for at score ekstra point. Som i alle andre ‘Ticket to Ride’-spil og udvidelser vælger en spiller under sin tur at udføre en handling. I Ticket to Ride: Italy er der tilføjet en ekstra handling, så spillerne har mulighed for en af følgende handlinger:

• Tag togvognskort (samme regler som det originale grundspil)

• Træk destinationskort (træk fire, behold mindst et)

• Gør krav på en rute (nogle regler ændres - kun for de grå ruter)

• Træk et færgekort (nyt på Italien -kortet)

1910 US Expansion

 Ticket to Ride_US Expansion

1910 er en udvidelse, der er specifik for USA-spillet. Det består af 181 nye kort i stort format (samme størrelse som Ticket to Ride: Europe), der inkluderer: 35 nye destinationskort, et nyt GlobeTrotter-bonuskort til færdiggørelse af flest billetter plus et komplet udskiftningsdeck af alle kortene fra originalens kort. Med denne udvidelse får du mulighed for at tage nye strategier i brug, så du også kan få grundspillet frem på bordet igen.

Reglerne indeholder også tre forskellige måder at spille spillet på ved hjælp af forskellige kombinationer af kort fra det originale spil og udvidelsen. Herunder regler fra 1910-spil, der kun bruger de nye destinationsbilletter, Mega Game med alle billetterne og Big Cities, som kun bruger billetter til visse store byer.

1912 Europe Expansion

Ticket to Ride_1912 

Ticket to Ride Europa 1912 -udvidelsen til ‘Ticket to Ride’-serien indeholder 101 destinationsbilletter - de 46 originale billetter plus 55 nye, der muliggør tre nye varianter til Ticket to Ride Europe-kortet: Europe Expanded. Brættet tilføjer 19 nye ruter til de originale 46.

Denne udvidelse introducerer også Warehouses & Depots - nye spilleregler og brikker, der skaber et ekstra strategisk lag og kan spilles med alle ‘Ticket to Ride’-kortene. Depoter placeres på byer valgt af hver spiller. I løbet af spillet vil hver spillers lager akkumulere togkort. Hver gang spillere trækker togkort, tilføjer de et togkort til lager. Når du gør krav på ruter, hvis slutningen af din rute rører et depot, har du mulighed for at kassere et depot og gøre krav på alle togkortet i spillerens lager. Depotplacering og lagertaktik bliver en vigtig del for at vinde

Spinoffs

Ticket to Ride: First Journey

 Ticket to Ride_First Journey

Ticket to Ride: First Journey er rettet mod yngre spillere, der ikke er helt klar til det fulde spil. Denne version bruger billeder på spillebrættet og rutekort, så læsning er ikke nødvendigt for at spille. Det forenkler også scoringen. I stedet for at optjene point, konkurrerer spillerne om at fuldføre seks ruter først for at vinde spillet. Dette kombineret med et mindre spillebræt fremskynder gameplay, som også er godt for de yngre spillere. Anbefalet alder er 6+ for dette spil, men når børn er i stand til at evaluere to muligheder og træffe en beslutning, er de klar til at spille dette spil.

First Journey findes i to versioner med kort over Europa eller USA. Gameplay er det samme for begge versioner.

Ticket to Ride: New York

Ticket to Ride_New York 

I dette hurtige ‘Ticket to Ride’-spil kører spillere gennem de travle gader i New York City for at besøge de mest prestigefyldte turistattraktioner og fuldføre deres destinationsbilletter. Ticket to Ride: New York er en meget unik version i serien. Mens de andre versioner alle tilføjer regelændringer og øger strategien, trækker Ticket to Ride: New York spillet tilbage i kompleksitet. Kortet er mindre, og spillerne har færre ”togvogne”, eller det er faktisk taxier (15 for at være præcis). Når en spiller kun har to taxier tilbage, tager spillerne en sidste runde, og spillet slutter. Disse ændringer betyder, at spillene ikke varer mere end femten minutter!

Ticket to Ride: London

Ticket to Ride_London 

Ticket to Ride: London bygger på konceptet fra Ticket to Ride: New York. New York havde taxaer, så London har naturligvis dobbeltdækkerbusser. Derudover er der mindre ændringer til reglerne. Spillerne kæmper om at gøre krav på de vigtigste buslinjer og færdiggøre deres destinationsbilletter, der forbinder distrikter i hovedstaden.

Hver spiller starter med 17 dobbeltdækkerbusser, og når en spiller kun har to tilbage, tager spillerne en sidste runde, og spillet slutter. Disse ændringer betyder, at spillene ikke varer mere end femten minutter!

Ticket to Ride: Amsterdam

Ticket to Ride_Amsterdam 

Amsterdam følger i fodsporene af Ticket to Ride: New York og London. Denne gang skal du transportere dine kartofler, majs og andre produkter til markederne rundt i byen.

Velkommen til det 17. århundrede. Du er midt i Gouden Eeuw, den hollandske guldalder. Amsterdam er det bankende hjerte for global handel og den rigeste by på jorden. Varer fra hele verden hober sig op på havnen, i skibene, i lagre og på bredden af dens utallige kanaler.

I denne version konkurrerer spillerne om at gøre krav på de mest lukrative kommercielle ruter, opfylde givende handelskontrakter og indsamle dyrebare varer fra de travle gader.

Hver spiller starter med en forsyning af 16 vogne. Spillere skiftes, indtil nogen ikke har mere end to vogne i deres forsyning, derefter tager hver spiller en sidste tur. Og dermed får du et hurtige spil på mindre end 15 min.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Din garanti


  Sortiment
  Navigation